Tuesday 10 May 2011

ulam Maman

Untuk entry kali nie korang pernah tak dengar ulam maman.. 
tak pernah dengar kan sama lah dengar fifi pun tak pernah dengar daun maman..
1st time fifi dengar masa fifi pergi Kedah fifi ikut ibu [makcik] fifi balik kampung belah suaminye dekat kupang..
1st time sampai sana semua jenis makanan fifi makan tak kisah la pae saja fifi cuba.. hehe.. memang best duduk kampung nie.. :)
ok korang mesti nak tengok macam mana rupa maman nie kan..

check it out..!!






ok, nie laa d'antara gambar2 ulam maman nie..

ade sedikit info yg fifi tau m'genai maman nie..


MAMAN adalah sayuran tradisional yang sangat digemari masyarakat desa. Pucuk atau daun muda yang dijeruk dimakan dengan nasi. Air jeruknya menjadi cicah ikan bakar atau dihirup seperti sup. Rasa masam jeruk maman ini merangsang selera sehingga nasi lebih enak dimakan dan lebih berselera daripada biasa. kalau nk cam pokok maman nie die macam  sayur bayam macam tu laa maman..

Maman mengandungi khasiat makanan yang tinggi. Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan, Maman mengandungi air 88.3 g, protein (4.1 g), lemak (0.5 g), karbohidrat (3.5 g), serat (1.8 g), kalsium (275 mg), fosforus (28 mg), ferum (8.1 mg), natrium (16 mg), kalium (269 mg), karotena (5,816 ug), vitamin A (969 ug), vitamin B1 (0.14 mg), vitamin B2 (0.24 mg), niasin (1.4 mg) dan vitamin C (72. mg). 

tq sbb sudi luangkan masa utk m'baca m'genai info khasiat ulam maman..
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment